• Pilates

  • Sıkı kalça, ince ama sağlam duran kollar, dümdüz bir göbek, şekilli göğüsler ve sert bir sırt. Tüm bunlar uzak görünüyorsa aslında hiç de öyle değil. Çünkü sadece birkaç ay pilates yaparak, beslenmenizi de değiştirerek tüm bunlara ulaşabilirsiniz.

    Vücudunuzun daha şekilli olmasını ve yağlarınızdan kurtulup onların yerini sağlam bir kas sisteminin almasını isterseniz cevap aslında pilateste. Düzenli olarak pilates yaptığınızda kısa sürede vücudunuzdaki şekillenmeyi, farklı kaslarınızın çalıştığını göreceksiniz. Hiç terlemeden bitirdiğiniz pilates derslerinde, vücudunuzun yorgunluğu size şekillenmiş kaslar olarak dönecek. Üstelik doktorlar tarafından her yaştan kişilere önerilen bu spor sağlıklı kalmak için de mükemmel bir seçenek.

    P2

    Pilates Nasıl Yapılmalı

    Eğer pilatesin hayatınızın bir parçası olmasını istiyorsanız (ki eğer bu yolu seçerseniz vücudunuza ve ruhunuza ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz) hafta içinde yaptığınız düzenli pilateslerinin yanında gün içerisinde de birkaç dakikanızı ayırın.

    Pilates yaparken her zaman bedeninizi dengede tutmalısınız. Omurganız her zaman dik ve başınız aynen bir aynaya bakarmış gibi karşıya doğru durmalı. Ve hemen hemen tüm hareketlerde kalça ve karın aktif edilmiş yani kaslar sıkılaştırılmış olmalı. Pilates yaparken karnı içeri çekmek sakatlıkların çoğundan da uzak durmanızı sağlar.

    Ve pilatesin en önemli noktası nefes. Pilates yaparken düzenli olarak nefes alıp vermezseniz yaptığınız spor çok da faydalı olmayacaktır. Düzenli olarak nefes alıp vererek, spor yaparken aktifleşen kaslar için gerekli oksijeni almış olursunuz. Bunun için pilates uzmanları burundan nefes alıp, ağızdan nefes vermeyi öneriyor.

    Pilateste yaptığınız bir hareket çok kez tekrarlamak yerine az sayıda, doğru ve acele etmeden ve en önemlisi de doğru yapmanız gerekiyor. Zihninizi de tamamen boşaltıp o an sadece yaptığınız hareketlere konstre olmak da önemli noktalardan biri.

    P3

    Pilates İle Hangi Kaslar Çalışır?

    Bu sorunun cevabı aslında yaptığınız hareketlerde saklı. Ama tüm hareketleri doğru yaparsanız tepeden tırnağa her kas grubunuzu çalıştırabilirsiniz.

    Yaptığınız pilates hareketlerine göre karın, göğüs, adonis ve oblikler, kalça, sırt, iç ve dış bacak, kol, omuz kasları pilates ile şekillenebilir.

    P5

    Pilates Prensipleri

    Pilates yaparken mutlaka izlemeniz gereken yollar var. Bunların tümü bir arada olmalı ve birini yaparken diğerini es geçmemelisiniz. Adı pilates ile özdeşleşen isimlerden olan Romana Kryzanowska’nın öğrencilerinden Philip Friedman ve Gail Eisen, pilatesin prensiplerini şölye özetliyorlar.

    Konsantrasyon: Pilates yaparken tamamen yaptığınız harekete konsantre olmalısınız. Hareketin çalıştırdığı kas grubunu ve vücudunuzu hissetmelisiniz. Bu ilk başlarda çok kolay olmayacaktır ama bu beyin konsantrasyonu en az vücudun hareketi kadar önemli.

    Kontrol: Yaptığınız pilates hareketi hangi kasınızı çalıştırıyorsa o grubu kontrol altında tutmalısınız. Ve vücudunuz sağa sola hareket etmemesi, kontrollü durması çok önemli. Yer çekimini unutun ve kontrolü ele alın. Sonuçta pilates size kontröllü bir vücut da verecektir.

    Odaklanma: Pilateste hangi hareketi yaparsanız yapın mutlaka odak noktanız vücudun merkezi, yani göbek ve kalça çevreniz olsun. Bunun yapmak için de kalçayı sıkmak ve karnı içeri çekmek gerekiyor. Eğer bu odaklanmayı yapıp omurganızı düz tutarsanız kasların uzamasını daha iyi sağlarsınız ve pilatesin hakkını bu noktada verirsiniz.

    Akıcı hareket etme: Her ne kadar pilates yaparken terleme olmasa da ve acele etmek gerekmese de yine de akıcı olmak gerekiyor. Pilates hareketleri birbirini izlemeli, fiziksel enerji kaybedilmemeli.

    Netlik: Pilateste hangi hareketi yapıyorsanız tam olarak, kuralların hiç birini atlamadan, vücudunuzu düşünerek yapın. Pilatesin gerçek faydasını görmek için bunun olması şart.

    Nefes alma: Tüm bu prensipleri takip ederken düzenli nefes alıp vermeyi unutmayın. Yoksa yaptığınız hareketlerin faydasını göremezsiniz. Vücuttaki oksijen döngüsünü devam ettirmek, kaslara oksijen gitmesini sağlamak, çalıştığınızın sinyalini vücuda göndermek için doğru nefes almayı, pilates öğretmeninizin gösterdiği şekilde nefesinizi kullanmayı kesinlikle atlamayın.

    P6

    Pilates Sonrası Ağrılar Nasıl Geçer?

    Eğer ilk defa pilates yapıyorsanız ders sonrasında kas ağrılarınızın olması normal. Her farklı pilates hareketinden sonra harekete geçen kaslarda bunun olması normal. Eğer bu ağrıların herhangi bir sakatlıktan olmadığına eminseniz şu yöntemleri izleyin.

    -Esneme hareketlerinden yapın. Ağrıyan kaslarınızın üzerine gidin ve pilatesin esneme hareketlerini uygulayın.

    -Sıcak duş alın. Pilatesten hemen sonra sıcak su alıp ağrıları engelleyebilir ya da ağrı başladıktan sonra ağrıları sıcak suyla azaltabilirsiniz.

    -Masaj yapın. Ağrıyan kaslarınızı çok ezmeden, yumuşak hareketlerle masaj yapın.

    -Çok su için. Vücudunuzdaki ağrıları geçirmek ve olmasını engellemek için vücudunuzun suya ihtiyacı var.

    -Potasyum ve kalsiyum alın. Ve bunları haplarla değil doğal yöntemlerle yapmaya çalışın. Beslenmenize muz, avokado, brokoli, süt ve süt ürünlerini, kuruyemişleri ekleyin.P7

    Pilatesin Faydaları

    Hayatınızda pilatese yer verirseniz size dönüşü mükemmel görünen, şekilli ve yer çekimine meydan okurcasına düzgün duran bir vücut olacaktır. Ama pilatesin faydalarını şöyle listeleyebiliriz.

    -500 civarı farklı hareketi olan pilates ile tüm vücut çalışır. Vücudun sadece belli bir kısmı değil tamamını çalıştırmış olursunuz.

    -Unutulan kaslar pilatesle harekete geçer. Özellikle masa başı çalışanların esneyen kasları yeniden aktive olur.

    -Özellikle kol ve bacaklardaki kaslar daha da güçlenir. Bu da sizin gücünüzü daha fazla kullanmanızı sağlar.

    -Yaşlanmayı geciktirir. Düzenli olarak pilates yapanların vücudu zamana meydan okuyabilir. Kaslar kullanıldığı için sizi zine tutar.

    -Vücuttaki yağlanma pilates ile azalır. Yağlar yakılırken kaslar güçlenir.

    -Vücut daha iyi çalışır. Doğru nefes alıp verme ve egzersizler sonucu vücuttaki sistemler düzene girer.

    -Vücuda orantılı bir görünüm verir. Düzenli pilates yapıldığında vücutta bölgesel yağlanma olmaz. Omuz, basen genişliği eşitlenir, kıvrımlarınız ortaya çıkar.

    -Ruh sağlığınıza iyi gelir. Fiziksel sağlığınıza destek vererek sinir sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

    Pilates’in Tarihi

    1800’lerin sonu, 1900’lerin başında ortaya çıkan ve bir nevi fitness sayılabilecek pilates’in ortaya çıkmasınınsa oldukça ilginç bir hikayesi var. 1883 yılında, Almanya’da dünyaya gelen Joseph Pilates tarafından ortaya çıkarılıp geliştirilen pilates, çocukluğundan beri astım ve romatizma hastası olmasına rağmen spor yapmaya özellikle de vücut geliştirme, boks ve Uzak Doğu sporlarına devam etmiş. Hastalıkları yüzünden kendi spor metodlarını geliştirmiş ve böylece pilatesin temel ilkelerinin ilk adımlarını atmış.

    Birinci Dünya Savaşı sırasında, kamplarda hasta bakıcı olarak çalışan Joseph Pilates, yatan hastaların kaslarının kaslarının çalışmaya devam etmesi, vücudun sürekli yatmanın yan etkilerini üzerinden atması için hastalara kendi geliştirdiği pilates hareketlerini yaptırmış. Yaralara dokunmadan, vücudun fazla efor sarfetmeden  çalışmasını sağlayan pilates yöntemi buradan çıkarak yayılmış.

    Hasta kamplarından çıkıp siperlerde de devam eden pilates hareketlerinin öneminin asıl anlaşılmasıyla, savaş sırasındaki grip salgınında anlaşılmış. Salgın sırasında İngiltere’de çok kişi yaşamını kaybederken, kampta yaşayan Alman askerler salgından hiç etkilenmemiş.

    Joseph Pilates’in geliştirdiği ve bugün vücut şekillendirme için en çok tercih edilen pilates için atılan en büyük adımlardan biri, Pilates’in New York’a taşınıp orada bu sporu geliştirmek için açtığı stüdyo olmuş.

     

    BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
    • Fascinated
    • Happy
    • Sad
    • Angry
    • Bored
    • Afraid
  • Reklam Alanı
  • xs
SOSYAL MEDYA
Maxioutlet Hummel Banner
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
TWITTER'DA TAKİP EDİN
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN