• Paten

  • Paten

    Sahilde ya da diğer alanlarda paten yapanları görünce onlara özenenlerdenseniz neden paten yapmayı denemiyorsunuz? Diğer sporlara göre oldukça fazla kalori yaktıran, keyifli ve kendinizi geliştirebileceğiniz patenler sayesinde eğlenirken vücudunuza da büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

    Ayağınıza tam uyan pateni bulun, güvenlik tedbirlerinizi alın ve paten süremeye başlayın. Temiz havada paten sürerken kendinizi çok mutlu edeceğiniz ve tüm stresinizi üzerinizden atacağınız kesin! Üstelik paten sürmek gözünüzde büyüteceğiniz bir şey olmasın. Birkaç ufak detayı takip ederek pateninizi güzelce kullanabilirsiniz. Önemli olan olabilecek kazalara karşı tedbirinizi almanız; ekipmanları takıp  düşerken de kontrolü elden bırakmamanız.

    Paten Alırken Nelere Dikkat Edilir

    Paten kullanmaya karar verdiniz. Çok güzel. Ama pateni gelişigüzel seçmemek lazım. Patenin yapısı, tekerleklerinin çapı, sertlik derecesi hangi pateni alacağınızı etkileyen maddelerden. Eğer uzman birinden bireysel olarak yardım almayacaksanız aşağıdaki maddeleri takip ederek kendinize gayet güzel paten alabilirsiniz.

    -Pateni nerede kullanacağına göre paten modelleri değişiklik gösterebilir. Patenin tekerlerinin boyutu, sertlik derecesi, topuklarında fren bulunan modeller,  teker özellikleri, patenin kasası önem taşır. Buna göre şu paten modellerine göre göz atabilirsiniz.

    Fitness paten

    Urban paten

    Slalom paten

    Agresif paten

    Hız pateni

    -Eğer ilk kez paten kullanacaksanız fitness paten ya da urban paten modelleriyle başlayabilirsiniz.

    -Paten yapmaya yeni başlayanlar için tekerlerin yumuşaklık derecesi de önemli. Tekerlerin yumuşak olması paten üzerinde daha iyi denge sağlamanız da demek oluyor.

    Ayağınıza tam oturan bir paten kullanmalısınız. Patenin içindeki yastıklar ayağınızı tam olarak sarmalı ve paten ne çok büyük ne de sık olmalı. İkisi de denge kurmanızı zorlaştıracaktır.

    -Ayak numaranız patenlerde, ayakkabılara göre farklılık gösterebilir. Pateninizi sipariş etmeden önce düz bir zemine temiz bir kağıt koyup ve kalemle topuğunuzu ve en uca gelen parmağınızı işaretleyin. Kaç cm geldiğini bir mezura ya da cetvel ile ölçün ve ona göre numarasını hesaplayın.

    -Paten tekerleğinin çapı ne kadar büyürse, o kadar rahat edersiniz. Özellikle ilk öğrendiğiniz zamanlarda kurtarıcınız olacak bir detay.

    -Paten tekerleklerinin sertliği kafanızı karıştırmasın. Tekerin sertliği ne kadar az olursa sürüşünüz o kadar rahat olur. 74 gibi bir sertlik yeni başlayanlar için ideal olacaktır. Kilonuzla tekerin sertliği de doğru orantılı olmalı.

    1

    Paten ‘eşitleri

    Paten yaptığınız süre, paten yaptığınız yer, kilonuz, neden paten yaptığınıza göre patenler çeşitleniyor.

    Fitness paten: Yeni başlayanlar için ideal olan paten türüdür. Düz zeminlerde kullanmaya uygundur.

    Urban paten: Fitness patene göre daha dayanıklı, küçük engellerle kullanılabilecek, hafif engebelerde sürebileceğiniz patendir.

    Agresif paten: Paten yapmayı biraz daha ilerletmek isterseniz agresif patenlerden seçebilirsiniz. Tekerlek çapı daha dar olan agresif patenler rampalarda kullanmak için ideal.

    Slalom paten: Daha akrobatik hareketler yapmak için slalom patenlerden seçin. Slalom yaparken daha atak olmanızı sağlayacaktır.

    Hız pateni: Amacınız patenle hızlı gitmekse bu patenleri kullanabilirsiniz. Tekerlek çapları daha geniş olduğu için daha hızlı olmanızı sağlayacaktır. Ama bu patenleri kullanmak biraz daha fazla deneyim istiyor.2

    Paten Yaparken Bunlara Dikkat Edin

    -Paten yapmaya başlarken ilk olarak düşmeyi öğrenmelisiniz. İlk başlarda çokça düşeceğiniz patende dengenizi kaybettiğinizde kendinizi gelişigüzel, tamamen yer çekimine bırakarak yere atarsanız yaralanmalar hatta kazalar bile kaçınılmaz olacaktır. Ama nasıl düşmeniz gerektiğini bilirseniz tüm bunları engellersiniz. Önce dizlerin üzerine oturur gibi kendinizi bırakın ve sonrasında dengeli bir biçimde kendinizi bırakın.

    -Mutlaka kask, dirseklik, dizlik ve bileklik kullanın. Düşmeler sırasında yaralanmaları bu ekipmanlar sayesinde engelleyebilirsiniz.

    -Sürekli olarak paten kullanan biri değilseniz üst üste paten kullanmayın. Farklı kas grupları paten yaparken çalıştığı için ağrı yapabilir.

    -Topuğunuz üzerinde biten çoraplarla paten giyerseniz ayağınız su toplayabilir. Onun yerine daha uzun bilek boyu olan çoraplardan ya da paten için tasarlanan çoraplardan giymelisiniz.

    -Ayağınıza tam uymayan patenleri kullanmayın.

    -Paten kullanmayı öğrenirken onları sürmek kadar nasıl duracağınızı da öğrenin.

    -İlk kez paten yapacaksanız kalabalık yerler seçmeyin. Daha sakin yerlerde paten yapın ki düşme ya da fren yapamama durumunda kimseye çarpmayın.

    -Başka birinden tutunarak paten sürmeyi öğrenmek zor olacaktır. Onun yerine kendi kendinize durmayı öğrenin.

     

    https://www.youtube.com/watch?v=dH1iv8Cz60E

    Öncelikle paten sürmenin yaşı yok. İster küçük yaşlarda başlayın isterseniz de torunuzla ilk pateninizi kullanın, doğru ipuçlarını izleyerek kısa sürede patene başlayabilirsiniz.

    -Paten kullanırken dimdik durmak sonraki aşamalarda yapacağınız bir şey. Paten kullandığınız ilk zamanlarda dizlerinizi kırın ve omuzlarınızla dizlerinizi ve ayaklarınızı aynı hizaya getirin.

    -Patenlerin topuk kısımlarını bir araya getirip ayaklarınızı ” v”  harfi gibi tutun.

    -Ayaklarınızı ” v ” şeklinde tutarak adım atmaya başlayın.

    -Adımlardan sonra yavaş yavaş patenin tekerleklerini yuvarlayın.

    -İlk başlarda sağ patenin arkasında bulunan fren ile durabilirsiniz. Zamanla farklı durma tarzlarını da deneyebilirsiniz. Bunlar arasında en yaygın olan T şekilli durmaktır.

    3p

    Paten Yapmanın Faydaları

    Paten yaparken hissettiğiniz sadece özgürlük ya da eğlenceli bir spor yapmak olmayacak. Aynı zamanda gün içerisinde pek de hissetmediğiniz kaslarınız da aktif hale gelecek. Duruş bozukluklarına, strese, kemiklere ve kilo vermeye etki eden paten sürmenin sağlık için de bir çok faydası var.

    -Paten yaparken vücudunuzun koordinasyonunu da daha iyi sağlarsınız.

    -Paten sürerken kalori yakarsınız. Yani paten kullanarak daha rahat kilo verebilirsiniz. Üstelik yürüyüş ya da koşma gibi aktivitelere göre daha fazla kas grubunuzu devreye sokarsınız. Günde 1 saat paten yaparsanız yaklaşık 1000 kalori yakabilirsiniz. Paten yapanların zayıf olmasına şaşırmamak gerek değil mi?

    -Stresten kurtulmak için paten yapmak iyi bir seçenek. Zihninizi tamamen başka bir yöne çekmek için paten yapmayı deneyebilirsiniz.

    -Özellikle üst bacaklardan kilo kaybetmek ya da daha şekilli bir kalça istiyorsanız paten yapmayı deneyebilirsiniz.

    -Paten yaparken sırt kasları da çalışır. Bu da duruş bozukluklarını düzeltmek için etkili bir yöntem.

    4p

    Paten Bakımı Nasıl Yapılır

    Pateniniz ne kadar kaliteli olursa olsun bakımını düzenli olarak yaparsanız çok daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik bu bakımı yapmak çok da fazla zamanınızı almayacak. Bunun için ilk olarak düz yolda kullanmak için aldığınız pateni engebeli arazilere sokmamalısınız. İstediğiniz engebeli zeminde paten kullanmaksa urban paten seçebilirsiniz.

    Pateni kullandıktan sonra mutlaka temizleyip öyle bırakın.

    Patenin tekerleri eridiyse ilk olarak tekerleklerin sırasını değiştirebilirsiniz. Sonrasındaysa tekerleri yenilersiniz. Bu maliyet olarak yeni paten almanın yanında çok daha uygun olacaktır.

    Patendeki rulmanları da temizleyip düzenli olarak yağlamayı unutmayın. Rulmanları söktükten sonra, isterseniz benzin kullanarak- temizleyin. WD-40 gibi pas sökücü bir yağ ile temizledikten sonra gres yağı kullanabilirsiniz.

    Patenin arkasında yer alan frene baktığınızda bir aşınma çizgisi olduğunu fark edeceksiniz. Genellikle üreticiler bu çizgiye gelindiğinde frenlerin değiştirilmesini önerir. Ama isterseniz o çizgi hala görünürken değiştirebilirsiniz.

    Patenin içerisindeki yumuşak kısım, çoğu paten modelinde çıkabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu kısmı çıkarıp soğuk suda yıkayabilirsiniz. ‘ok sık yapılması önerilmeyen bu işlemi, paten deki kullanım kılavuzuna uygun olarak yapmaya dikkat edin.

     

    BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
    • Fascinated
    • Happy
    • Sad
    • Angry
    • Bored
    • Afraid
  • Reklam Alanı
  • xs
SOSYAL MEDYA
Maxioutlet Hummel Banner
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
TWITTER'DA TAKİP EDİN
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN