Rahat yatağınızdan ne kadar ayrı kalabilirsiniz. 1 gece, 2 gece Ya da yatak benim için fazla rahat, siz beni doğanın tam ortasına bırakın diyenlerden misiniz?
Cevabınız ne olursa olsun rahat ayakkabılarınızla bir haftasonunuzu kamp yaparak geçirmek için Türkiye’de farklı alternatifleriniz var.Çadırınızı alıp, çantanıza kamp için gereken malzemeleri koyduktan sonra doğada bir gece geçirmek için hazır olacaksınız. Üstelik, günümüz şartları dolayısıyla her kesimden insan artık outdoor sporlara yöneliyor, doğanın kendilerini yormalarını, ıslanmayı, çamura bulanmayı, derin nefes alınca ciğerlerini hissettirecek açık alanlarda zaman geçirmeyi istiyorlar. Kamp yapmak da bu şartların tadını doya doya çıkarmak için birebir.
Türkiye’nin en çok tercih edilen kamp rotalarıysa aşağıda listeli.
Kaçkar Yaylaları
Doğu Karadeniz’in son zamanlarda bu kadar popüler olduğuna şaşmamalı… Karadeniz’e adımınızı attığınız andan itibaren, siz de Karadeniz akımına kapılacaksınız. Genelde bir hafta sürenin ayrıldığı bu kampın süresini siz istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Yaylalar, ani bastıran sisin arasında kaybolmalar, buzul gölleri, yemyeşil örtüyle kaplı topraklar, temiz havanın içerisinde şanslıysanız ceylan ve geyikler de görebilirsiniz.
Günübirlik yürüyüş yerlerinin de olduğu Kaçkar’larda, çok sayıda da kamp yeri bulunuyor. Kaçkar’ların patikalarında yürüdükten sonra Karadeniz’le özdeşleşmiş lezzetlerin de tadına bakmadan dönmeyin.
Yedigöller
Özellikle sonbaharda mükemmel fotoğraf kareleri çekmenize imkan tanıyan Yedigöller’e gidecekseniz tavsiyemiz bunun için hafta içini tercih etmeniz. Yolu yeni yapılan Yedigöller, özellikle hafta sonunda şehirden kaçıp kamp yapmaya gelenlerin değil de piknikçilerin uğrak noktası olduğu için doğayı pek hissedemiyorsunuz.
Kamp yapmak için en çok tercih edilen yerlerden biri olan Yedigöller’e kendi aracınızla gitmek istemezseniz tur şirketlerine başvurabilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz de çoğu kişi Yığılca yolunu tavsiye ediyor.
Adından da anlaşılacağı gibi yedi farklı gölün bir araya geldiği Yedigöller’den güzel kamp anılarıyla döneceğiniz kesin.
Uzungöl
Karadeniz’in outdoor spor sevenler tarafından sıkça tercih edilmesiyle birlikte, özellikle bölgenin doğusunda kamp alanları arttı. Bunlardan biri de Uzungöl’deki kamp alanı. Karadeniz doğası içinde kamp yaparken merkezden kopmamak, tek başınıza değil de bir kamp alanında konaklamak istiyorsanız burası mükemmel bir seçim olacak. Likya Yolu
Antik zamanları, tarihi seviyorsanız bunları kamp ve trekking ile birleştirmenin en doğru rotası Likya Yolu. Özellikle nahar aylarında tercih edilen Likya Yolu’nun bazı yerlerini kamp kurmak kadar günübirlik trekking için de tercih edebilirsiniz.Antalya, Dalaman arasında 500 km boyunca uzanan yolu devam edebilmek için haritaya da ihtiyacınız yok. Yol boyunca bulunan taşlar size yönünüzü gösterecek.
Eğer Likya Yolu’nu tek deferde yürümek isterseniz en az 30-35 günü bunun için ayırmalısınız. Yol üzerinde yaklaşık 19 Antik Kent’ten izler bulunuyor.
Kapadokya – Ihlara Vadisi
Melendiz Çayı boyunca oluşan Vadi’yi günü birlik ziyaret etmek pek de yeterli olmayacaktır. Vadi içerisindeki sayısız kiliseyi görmek, volkanik arazideki farklı yapıyı keşfetmek ve Kapadokya’nın içerisinde şekillenen vadinin tadını çıkarmak için orada kamp kurmanız şart. 14 km uzunluğundaki vadide sizi sürpriz yeraltı şehirleri de bekliyor. Ihlara Vadisi’ndeki kamp alanındansa birçok yerli turistin haberi yok. Daha çok yabancı turşstler bölgeyi kamp kurmak için kullanıyor.
Çiçekbaba Dağı
Artık anıt haline gelmiş karaçam ormanlarını da içerisine alan Çiçekbaba Dağı, Denizli Beyağaç ile Muğla Köyceğiz arasında kalıyor. Bir diğer adı Sandras olan kamp alanının Anadolu mitolojisi içerisinde efsanesi de var. Bu yüzden kamp alanında her yıl 3 Ağustos’ta şenlikler düzenleniyor. Çiçekbabakamp alanındaki ağaçların yaşı ise 12 asırı deviriyor.
Aladağlar
İç Anadolu’da, Toroslar’ın kuzeyiyle Erciyes arasında kalan Aladağlar, trekking ve kamp yapmaya yeni başlayanlar için zor olabilir. İçerisinde farklı trekking rotaları bulunan Aladağlar’da kamp yapmak için de farklı alanlar bulunuyor. Kamp değil de otelde kalmak isterseniz, o imkan da mevcut. Eğer kamp yeri olarak kendinize Aladağlar’ı seçerseniz önerimiz Mayıs-Eylül ayları arasında gitmeniz. Kış ayları, burada kamp yapmak için zor olacaktır.
Beydağları
Antalya’da Kemer’den başlayıp şehir merkezine kadar devam eden Beydağları’nda Antik zamanlardan izler de göreceksiniz. Mitolojik değerlerin olduğu Beydağlarında kamp yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. Onunla birlikte otel, motel ve yürüyüş parkurları Beydağları’nda bulunanlardan. Bu rotadaki en tanınan kamp alanıysa Olimpos.
Macahel Vadisi
Gürcistan sınırında, Artvin’de yer alan Macahel ya da resmili adıyla Camili de son zamanların favori yürüyüş rotalarından. UNESCO’nun da dikkatini çeken Macahel’de geöirdiğiniz zaman size asla yeterli gelmeyecek. Gidenlerinde yorumlarına göre eğer trekking de içeren bir Macahel kampı istiyorsanız 7 gün az bile gelebilir.
Kaz Dağları
Ege ve Marmara’nın birleştiği yerdeki Kaz Dağları son 5-6 yıldır dikkat çeken destinasyonlardan biri. Kaz Dağları sadece üzerinde yer alan otellerle değil, aynı zamanda trekking rotaları ve kamp alanlarıyla da tercih ediliyor. Hafta sonu için ya da daha uzun süreli tercih edebileceğiniz Kaz Dağlarında kamp yaparken şelalelere, çaylara, yaylalara ve teiz havaya doyacaksınız.
Köprülü Kanyon
Antalya’da Manavgat’ta yer alan Köprülü Kanyon, Türkiye’nin en uzun kanyonu olma özelliği de taşıyor. 14 km uzunluğundaki kanyonun nehri kenarlarına kampınızı kurabilirsiniz. Antik zamanlardan izlerin olduğu kanyon boyunca tarihi izler eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Erikli Yaylası
Yalova, Çınarcık’ta yer alan Erikli Yaylası, ulaşımı rahat olduğu ve çok güzel manzaralar sunduğu için tercih ediliyor. Kamp kurmak için birçok seçeneğin olduğu Erikli Yaylası’nda patika yolları takip ederek kendi yolunuzu bulabilir ve şelalede dinlenebilirsiniz. Çok uzun sürmeyen trekking parkuru da olan Erikli’de bol miktarda meyve ağaçları da yol boyunca sizinle oluyor.
Bafa Gölü
Muğla, Milas’ta bulunan Bafa Gölü, trekking ve kamp boyunca size hem dağ hem de göl manzarası sunuyor. Eski zamanlardan kalıntıların da kamp boyunca size eşlik edeceği Bafa Gölü’nde, iki tane antik kent de var. Eğer Bafa Gölü’nde kampı trekking ile tamamlamak isterseniz mutlaka Kral Yolu yürüyüş parkurunu görün. Kalıntılar, antik izler ve resimlerin olduğu yerde tarihsel izlere de tanık olacaksınız.
Trans Bolkar
Trans Bolkar’da hem kamp yapıp hem de trekking yolunu tamamlamak istiyorsanız bunun için 3 gününüzü ayırmanız lazım. Niğde “ Mersin arası uzanan Trans Bolkar, zor bir geçiş sayılmaz. Rota üzerinde yer alan iki farklı gölde isterseniz yüzebilirsiniz de.
Karagöl
İzmir’de şehir merkezine yakında bulunan Karagöl, hafta sonunu kamp yaparak geçirmek isteyenler için ideal. Etrafı ormanla kaplı Karagöl’de kamp yapmadan önce yürüyüş yapabilirsiniz. İzmir’in Karşıyaka ilçesine 25 km uzaklıktaki kamp alanında yapacağınız kamp gerçekten huzurlu olacak.
Nemrut Dağı
Farklı yerler görmeyi seven herkesin görülecekler listesin’de yer alan Nemrut’ta günü doğurmanın yanında artık geceleme imkanı da var. Daha yeni sayılacak Nemrut’taki kamp alanında tuvalet, mutfak gibi ihtiyaçlara yönelik yerler de var. Ayrıca kampın en güzel yanı, dev heykellerle birlikte gün doğumunu izleyebilir, eski medeniyetler için önem taşıyan Nemrut’ta birkaç gününüzü geçirebilirsiniz.
Kamp Yaparken Bunlara Dikkat Edin
-Gideceğiniz kamp yeri gündüz sıcak olsa da –iklim şartlarına göre- gece dondurucu olabilir. Bunu göz önüne alın ve tedarikli gidin.
-Küçük de olsa mutlaka ilk yardım çantası kamp boyunca yanınızda olsun.
-Etrafta su ya da yiyecek olmayacakmış gibi önleminizi alın.
-Kamp için yaktığınız ateşi mutlaka kontrol altında tutun. Kamp sonunda söndürdüğünüze de emin olun.
-Tek başına şehirden uzaklaşmak yerine biriyle birlikte kamp yapmayı tercih edin.
-Kamp gibi outdoor sporlar için özel olarak tasarlanan termal kıyafetler kullanın.
-Kamp için yanınızda fazladan kibrit ve çakmak olsun.
-Kamp mevsiminiz ne olursa olsun mutlaka ceketiniz yanınızda olsun.