• Su Sporlarıyla Hareketlenin

  • Suyla geçirdiğiniz zaman size asla yeterli gelmiyor mu? Ya da sıcak yaz günlerini uzun uzun deniz ve havuzda vakit geçirmek için mi bekliyorsunuz? O zaman size harika bir önerimiz var! Çeşit çeşit su sporları içerisinden kendinize uygun olanını seçmeniz ve hem spor yapıp hem vücudunuzu şekillendirirken hem de o çok sevdiğiniz suyla daha fazla vakit geçirmeniz. Bunun için aşağıdaki önerileri okuyun ve su sporlarıyla harika vakit geçirin…

    Hangi Su Sporu Bana Göre?

    Bu sorunun cevabını vermek için denemeniz gereken farklı yollar var. Hangi sporun nasıl yapıldığını araştırabilir; istediklerinizi deneyebilir ya da su sporlarıyla ilgilenen arkadaşlarınızdan öneriler alabilirsiniz. Bizim önerimizse en çok hangi sporu yaparken mutlu olacağınızı düşünüp ona göre karar vermenizden yana.

    Eğer adrenalin istiyorsanız rafting, kite surfing, dalga sörfü yapabilirsiniz. Daha profesyonel ve teknik olsun istiyorsanız yüzme modellerine, dalmaya, sörf, rüzgar sörfü, kürek gibi sporlara yönelebilirsiniz. Karar vermeden önce aşağıdaki önerilere göz atın.

    Kano

    Kano yapanların o kadar sakin göründüğüne bakmayın. Bacakları içine alan kanoyla su üzerinde giderken dengenizi maksimumda tutmalısınız ve tek ya da çift kürek kullanarak ilerlemelisiniz. İster kano kullanarak sakin suyun tadını çıkarın isterseniz de kol kaslarınızı güçlendirin. Eğer kanoda ilerlemeyi düşünüyorsanız sizi olimpiyatlar bile bekliyor olabilir.

    Yelken

    Diğer su sporlarına göre yelken daha fazla masraf isteyen bir uğraş. Yelkenin alım, bakım ya da kiralama masrafları sizin için önemli değilse rüzgarla dost olun ve yelken yapın. Gün içerisinde sürekli değişen su, akıntı, rüzgar koşullarıyla oyunlar oynamak çok eğlenceli olacak.

    Balık Avlama

    Hafta sonu sabahları erken kalkıp sahil ya da göl kenarına gidip saatlerce bekleyenlerdenseniz bu hobinizi biraz ilerletmeye ne dersiniz? Olta, yem, ağ ve diğer balıkçılık ekipmanlarınızı genişletin ve gününüzü denizde, nehirde ya da göl kenarında geçirin. Farklı balıklar avlayın ve tadını çıkarın. Bu arada hangi ayda hangi balığı avlama izni olduğuna, daha sürdürebilir av sezonları ve doğanın devamı için mutlaka dikkat edin.

    Tüplü Dalış

    Bir diğer adı scuba diving olan tüplü dalış aslında o kadar da zor değil. Kendinizi kurtaracak kadar yüzme biliyorsanız tüple dalabilirsiniz. Dalış öncesinde alacağınız kısa bir eğitimle de zaten hazır olacaksınız. Eğer severseniz, dalma sürenizi ve derinliğinizi artırarak üst seviyelere geçebilirsiniz.

    snorkel

    Şnorkelle Dalış

    Doğru nefes alma tekniğini kullanarak, herhangi bir eğitim almadan şnorkel kullanabilirsiniz. Şnorkel ve gözlük kullanarak dalarken daha rahat hareket etmek içinse palet kullanmanızda fayda var.

    Rüzgar Sörfü

    Türkiye’de daha çok Alaçatı’da yapılan rüzgar sörfü, deniz ve rüzgarın mükemmel uyumuyla yapılıyor.  Sörf tahtası ve ona bağlı yelken ile yapılan rüzgar sörfü, öğrenirken biraz zahmetli olsa da doğru tekniklerle uyguladığınızda sizi kendisine hayran bırakacak.

    https://www.youtube.com/watch?v=B7U0B4szsNs

    Kürek

    Antik çağlardan beri kullanılan kürek aslında uyum içinde çalışmayı öğreten, kol ve sırt kaslarına oldukça destek olan bir spor. Deniz, göl ya da nehir gibi durgun sularda yapılan kürek için senkronize çalışma en önemli etken.

    Ryan Lochte swims in the men's 400-meter individual medley preliminaries at the U.S. Olympic swimming trials, Monday, June 25, 2012, in Omaha, Neb. (AP Photo/Mark J. Terrill)

    Yüzme

    Ne kadar iyi yüzerseniz yüzün, bu işi mutlaka daha ileriye götürebilirsiniz. Suda daha fazla vakit geçirebilir, vücudunuzun mükemmel şekil almasını sağlayabilir ve kaslarınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Ve yüzmeye iyice hakim birinden tekik öğrenirseniz nefes almanızı da geliştirebilirsiniz. Su sevenler için en mükemmel spor olan yüzmeyi serbest, sırt üstü, kelebek, kurbağalama stilde öğrenerek yüzmenizi daha da ilerletin.

    Su Topu

    Yedişer kişilik takımlarla havuzda oynanan su topu size kesinlikle mükemmel kaslar vadediyor. Kurallar olarak biraz futbolu anımsatan su topunda, hem hızlıca yüzmeniz hem de topu karşı takımın kalesine atmanız gerekiyor.

    Su Aerobiği

    Ritmik yapılan aerobiği havuz içine taşıyan su aerobiği, her yaştan kişi tarafından yapılabilir. Su içerisine girildiğinde suyun kaldırma kuvvetiye vücut daha da hafifler ve aerobik yaparken oluşan baskı oldukça azalır. Sonuç olarak da hem aerobik yapıp vücudunuza fayda sağlarsınız hem de oluşabilecek yaralanmaları engellersiniz. Kalp atışlarınız su içerisinde daha düzenli olur ve sudaki kuvvet sayesinde kaslarınız daha da çok çalışır.

    Parasailing

    Tatil yerlerinde sıkça karşımıza çıkan parasailing ile deniz üzerinde uçmaya ne dersiniz? Bu işi birkaç dakikalık tatil eğlencesinden çıkarıp profesyonel olarak ilgilenenler özellikle Amerika’da çok var. Sürat motorunun arkasından, paraşüt sayesinde sizi havalandıran spor, hem deniz hem de hava sporunu birleştirmek isteyenler için ideal bir seçim.

    Ekstrem Su Sporları Hangileri?

    Kiteboard

    Belinizden bağlı bir paraşüt ve ayağınızdaki board ile yapabileceğiniz kiteboard ile kendinizi rüzgara bırakın. Suyun üzerinde giderken adrenalini ve özgürlüğü hissedeceksiniz.

    Sörf (Dalga Sörfü)

    Avustralya ve Amerika’nın batı kıyılarıyla özdeşleşmiş olan dalga sörfü Türkiye’nin hem kuzey hem de güney sahillerinde de özellikle Alanya ve çevresinde yapılıyor. Dalgalarla mücadele kısa sürede tutkunu olacağınız bir spora dönüşebilir.

    Wakeboard

    Su kayağı olarak da bilinen Wakeboard için sıkı bir ön çalışma ve konuya hakim birinden eğitim almak şart. Sürat motorunun ardakısa bağlı bir board ile yapılan spor, hemen her sahil bölgesinde yapılabilir.

    Serbest Sualtı Dalışı

    Oksijen tüpü kullanmadan yapılan sualtı dalışlarınızı biraz daha ilerletip bunu spor haline getirebilirsiniz. Nefesinizi doğru yönetmek ve iyi bir yüzücü olmak bu sporda en önemli etkenlerden.

    Body surfing

    Herhangi bir sörf tahtası kullanmadan sadece palet kullanarak yapılan bu sporda, aynı dalga sörfünde olduğu gibi dalganın kırıldığı yerden, dalgaya eşlik ediyorsunuz. Ama bu o kadar da kolay değil. Doğru teknikleri bilmeniz, dalgayla baş edebilmeniz için öncesinde mutlaka eğitim almanız şart.

    Mağara Dalışı

    Dünyada özellikle Uzak Doğu Asya ve Meksika’da yapılan mağara dalışı için Türkiye’nin güney ve batı sahillerinde de imkan var. Adından da anlaşılacağı gibi deniz kenarındaki  ya da içerisinde derin havuzlar olan mağaralara yapılan dalışlar oldukça gizemli. Bir zamanlar korsanlara sığınma yeri olmuş mağaralara dalarak hem sualtını hem de yeraltını bir arada görebilirsiniz.

    Kaya Atlayışı

    Kendinizi yüksek, deniz kenarı bir uçurumun kenarında hayal edin. Bu size heyecan mı yoksa korku mu veriyor? Eğer cevabınız ‘heyecan’ ise o zaman kaya atlayışını denemelisiniz. Dünya üzerinde özellikle Meksika’da yapılan, bir diğer adı cliff jumping olan kaya atlayışı, Türkiye’de Antalya falezlerinde yapılıyor. Oldukça yüksek kayalardan atlarken nasıl atladığınız ve suyun derinliğini bilmeniz çok önemli. Atlama tekniği için mutlaka bilgili kişilerden eğitim almalı ve kayalardan sizi uzak tutacak şekilde atlamalısınız. Atlayacağınız yerdeki su derinliğine de mutlaka dikkat edin. Atladığınızda suyun dibine varmayacağınız yerler olmalı ki sizi olası bir çarpmadan ve ondan doğacak sakatlıklardan korusun.

    Buz Dalışı

    İsmi bile üşümeye neden oluyor değil mi? Buz dalışı özellikle kutuplara yakın olan denizlerde ya da rakımı yüksek olan dağlardaki göllerde yapılıyor. Buz tutan suyun üzerinden bir parça kırılıyor ve tüp eşliğinde buz tutmuş suyun altına dalınıyor. Sizin nelerin beklediğini ise ancak daldıktan sonra bilebilirsiniz!

    Su Spor Ekipmalarınızı Unutmayın

    Mayo

    Su içerisinde -uzun ya da kısa farketmez- zaman geçirecekseniz kaliteli bir mayoya ihtiyacınız var. Özellikle yüzmeyle ilgilenenler için koleksiyonlar hazırlayan Speedo, Arena gibi markalar sık dokumaları sayesinde hızlıca koruyor ve kesimleriyle maksimum rahatlık sağlıyor. Ve kaliteli bir yüzme için istediğiniz özellikleri size veriyor. Mayonuzu nasıl seçeceğiniz ise sizin kendi zevkinize kalmış. Eğer dalış yapacaksanız dar kesimlerden terch etmenizde fayda var. Ama yüzmeye yönelecekseniz klasik mayolar sizi bekliyor. Su sporlarıyla uğraşanların, rahat oldukları için daha uzun kesimli mayoları seçtiğini de belirtelim. Kadınlar için de mayo ve bikini seçenekleri mevcut. Su sporlarıyla ilgilenen kadınların büyük bir kısmı mayo tercih ediyor. Ama son zamanlarda spor kesimli bikini tercih edenler de var.

    Burun Tıkacı

    Daha uzun mesafe yüzmek istiyorsanız burun ve kulak tıkacı kullanabilirsiniz. Burnunuza istemsiz su kaçmalarını engellemek için burun tıkaçlarından kullanabilirsiniz.

    El Paleti

    Yüzme stilinizi geliştirmek, su üzerinde ya da altında daha hızlı hareket etmek için el paleti mükemmel bir tercih. Üzerindeki bantlarla elinize sabitleyeceğiniz palet kullandığında ne kadar hızlı hareket ettiğinize şaşıracaksınız.

    Havlu

    Su sporları sizin için vazgeçilmezse her zaman kullanacağınız ve şık duran havlu ya da daha ince yapılı ve su çeken peştemallerden edinebilirsiniz. Havluları bir nevi sizin spor aksesuarınız olarak düşünebilirsiniz.

    Kulak Tıkacı

    Kulak tıkacı kullanarak sadece suyun kulağınıza kaçmasını değil, olası kulak enfeksiyonlarını da engellemiş olursunuz. Eğer kulağına su kaçtığı için sık sık kulak ağrısı çekenlerdenseniz kulak tıkacı kullanmalısınız. Bu sayede suda daha uzun süre kalabilirsiniz de.

    Bone

    Bonelerin tek görevi havuzların temiz kalmasını sağlamak ya da saçları havuz klorundan korumak değil. Suda hareket etmeyi oldukça kolaylaştıran ve diğer kişiler tarafından özellikle açık sularda görülmeyi sağlayan boneler arasından isterseniz kumaş isterseniz de latex olanları seçebilirsiniz. Eğer alerjik cildiniz varsa kumaş bone modellerini öneriyoruz.

    Palet

    Su içerisinde ilerlemeyi oldukça hızlandıran paletler sayesinde su sporları sizin için daha keyifli olacaktır. Bacak kaslarına çok iyi destek olan paletler bacaklara verdiği yük yüzünden kramp ihtimalini de artırır. Bu yüzden önleminizi alın. Paletle ilgili şunu da kesinlikle unutmayın: Eğer yüzmeniz iyise palet kullanımı faydalı olacaktır. İlk defa palet kullanacaksanız da kısa paletleri denemelisiniz.

    Şnorkel

    Yüzme konusunda iddialı olanlar bilirler ki şnorkel yüzmenin vazgeçilmez ekipmanlarından biridir. Doğru kullanıldığında size sualtı dünyasının kapılarını açarlar.

    Yüz Maskesi

    Buruna su girişini minimuma indiren yüz maskeleri sayesinde çocuklar, yüzmeyi yeni öğrenenler ve profesyonel yüzücüler daha rahat olur. Yüzme tekniğini geliştiren yüz maskesi hava cebi oluşturarak güvenli yüzme oluşturuyor.

    Yüzme Tahtası

    Daha uzun süre yüzmek, yüzme teknikleri geliştirmek ya da antrenman yapmak için yüzme tahtalarından kullanabilirsiniz. Sizi su üzerinde tutan bu tahtalar her yere taşımak için de hafif malzemelerden üretiliyor.

    Yüzücü Gözlüğü

    Suda olduğunuz tüm süre boyunca hem gözlerinizi klor ya da deniz tuzundan korumak hem de görüşünüzün iyi olmasını sağlamak için gözlüklerden kullanmalısınız. Bant ayarını iyi yaptığınız bir gözlükten içeri asla su sızmaz ve hem su üstünü hem de su altını mükemmelce görebilirsiniz.

    BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
    • Fascinated
    • Happy
    • Sad
    • Angry
    • Bored
    • Afraid
  • Reklam Alanı
  • xs
SOSYAL MEDYA
Maxioutlet Hummel Banner
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
TWITTER'DA TAKİP EDİN
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN
SON YAZILAR

Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/maxicom/public_html/blog/wp-content/themes/maxiblog/sagtaraf.php on line 159