İÇSEL GELİŞİMİN YOLU UZAKDOĞU SPORLARINDAN GEÇİYOR
Uzakdoğu sporları denince, bu sporları hiç bilmeyen kişilerin aklına hemen dövüş ve kavga gelse de, bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Çünkü uzakdoğu sporları, aslında içlerinde çok derin felsefeler ve öngörüler barındırırlar ve bu sporu bilinçli yapanların kişisel gelişimlerine yardımcı olur.
Uzakdoğu sporlarının anavatanı; Japonya, Çin, Kore, Vietnam, Malezya, Singapur gibi Asya ülkeleridir. Ancak yine de Japonya ve Çin, savunma ve dövüş sanatlarına kattıkları manevi ve dinsel değerlerle öncü ülkeler olarak kabul edilir. Tüm uzakdoğu sporlarının özellikleri ve felsefeleri, ülkelerine göre değişiklik gösterir, ancak temel benzerlik; tüm bu sporların ezilen silahsız halkın, baştaki diktatörlere ve baskıcı krallara karşı isyanı olarak ortaya çıkmış olmasıdır. Jujitsu, kung-fu, judo, sumo güreşi gibi uzakdoğu sporları çıplak el ve ayak kullanarak yapılırken, kendo, kyudo gibi sporlar yapılırken bıçak, orak, bambu sopa, miğfer veya kılıç gibi özel aletler kullanılır.
Ülkelere göre uzakdoğu sporlarını ayırmak gerekirse; Çin’de Kung-fu, San-soo ve Wushu, Japonya’da Jujitsu, Aikido, Karate, Katana, Kendo, Sumo Güreşi ve Judo, Kore’de Tekvando, Hapkido, Soobak ve Hankumdo, Filipinler’de Eskrim ve Silat, Vietnam’da Vovinam, Tayland’da ise Muay Thai yapılır.
Uzakdoğu sporları, kendi içlerinde çok derin bir felsefe ve öğretiler taşırlar. Zorlu hareketler ile ruhsal yetenekleri bir araya getiren uzakdoğu sporlarında Budizm ve Taoizm etkileri görülür. Bazılarında spora başlamadan önce bir süre meditasyon yaparak zihni tamamen boşaltmak gerekir. Bu sporlarda ilk kural ise hoşgörüdür. Düzenli olma, alçakgönüllülük, erdemli ve onurlu olma, dürüstlük ve ast-üst saygısı hoşgörüden sonra gelir. Amaç; asla karşısındaki zayıf insanı ezmek veya dövmek değil, herhangi bir tehlike veya tehdit karşısında “kendini savunmak”tır.
Günümüzde büyük şehirlerdeki yoğun çalışma temposu, trafik problemleri ve stres, insanlara bir şekilde kendilerini deşarj etme ve rahatlatma ihtiyacını hissettirir. Bugün erkekler kadar kadınlar da, özel eğitmenler eşliğinde aikido ve kick-boks başta olmak üzere, hemen hemen tüm branşlarda uzakdoğu sporlarını yapmaktadır. Salonlarda çalışılan bu tip uzakdoğu sporları, ustalar tarafından yeniden yorumlanmış ve karma veya melez savunma sanatları olarak adlandırılan sporlardır.
En popüler uzakdoğu sporlarından kısaca bahsetmek gerekirse;
Tekvando, judo, kung-fu ve karate, sadece çıplak el ve ayak kullanılarak yapılır. Burada sadece kung-fu sporunda, başlamadan önce yapılan meditasyon, spor için çok önemlidir. Jujitsu da ise amaç, kendini savunurken, karşıdaki kişinin zayıf noktalarını tespit ederek kısa sürede dövüşü sonlandırmaktır. Kendo, görsel olarak en çok ilgi çeken sporlardan birisidir. Dövüşçüler bambu kılıç, miğfer ve göğüs zırhı ile spor yaparlar. Wushu da akrobatik hareketler önem kazanırken, Tai Qi Chuan’da amaç yumuşak hareketlerle vücudun içsel enerjisini geliştirmektir.