• Soğuğa Dayanıklı Killtec

  • Türkiye de her geçen gün popüleritesi artan kayak sporunun tarihi ile ilgili kısaca bilgi verecek olursak; kayak sporunu bir spor dalı ilk olarak Galatasaray Lisesi öğretmenleri keşfetmiş, 1939 yılında Dağcılık ve Kış Sporları Federasyonu kurulmuştur. Daha sonra bu spora katkıda bulunmak için Ankara da 1944 yılında Ankara Dağcılık ve Kış Sporları İhtisas Kulubü Derneği kurulmuştur. Önceleri karda batmamak ulaşımı sağlamak amacı ile ağaç parçalarından yapılan malzemelerle yapılırken sonra spor dalı haline gelmiştir. Ülkemizde ilk akla gelen doğal kayak merkezi Erzurum un dışında son yıllarda çeşitli illerde de yapay kayak merkezleri oluşturulmaya başladı.

    killtec-elmono
    Spor dalı beraberinde, ekipman techizat , kayak botları ve kıyafetleri ihtiyaç haline dönüştürmüştür. Bu ihtiyaçlardan biriside soğuğa dayanıklı kayak montudur. Kayak montu diğer adıyla anorak genelde pahalıdır. Piyasadaki çoğu kayak montu R-tex yada Gora Tex yapım malzemesi ile üretiliyor.Eğer bu sporla yakından ilgileniyorsanız nitelikli bir kayak montu spora yapacağınız yatırımdır.

    killtech-mont

    Peki iyi bir kayak montu için nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle yüksek kalitede kayak kıyafetleriniz onlara iyi baktığınız süre uzun süreli kullanılabilir. Yüksek kaliteli bir kayak montu yanında katmanlı giyinmek sizi soğuktan ve kardan korur, vücut sıcaklığını kontrol altına alır. İyi bir mont sadece üzerinizde şık durmaktan öte sıcak tutmalıdır fakat fazla sıcakta vücudunuzu terletmek suretiyle zararlı olabilir. Dolayısıyla ısı yalıtımlı nefes alabilen koltuk altında fermuar bulunan montlar tercih sebebiniz olmalıdır. Hem iç kumaşın hemde astarın nefes alabilen materyalden olduğunu özellikle kontrol etmenizi tavsiye ederim. Diğer bir özellik su geçirmez olmalıdır.

    Killtec-gri

    Kar, yağmur suyunu geçirmemelidir. Geçirgenlik derece olarak 1000 mm altı düşük,1000mm -5000mm arası orta, 5000 ve üstü de yüksek koruma olarak nitelendiriliyor. 8000 mm civarında su geçirmezlik oranı çoğu kayakçı için idealdir. Dayanıklı su savar önleme sistemi de kayak montunun diğer bir özelliği olmalıdır. Dikişler kayak montunun en zayıf noktalarıdır. Kapatılmış dikişler su sızdırmayı önler. Bunun için su geçirmez bir bant dikişlerin kapatılması için önerilebilir. Kafa, omuz ve kolların kapatılmış önemli dikişlerine güvenliğiniz açısından dikkat etmelisiniz. İyi korunmuş su geçirmez fermuarlar tercih sebebiniz olmalıdır.

    killtec-mor

    Tüylü montlar sizi kısa sürede ısıtır, yalıtımı uzun süre korur fakat ıslandıklarında kurumaları zaman aldığı için bu dezavantajdır. Sentetik yalıtım tüylü mont ile aynı özelliklere sahiptir. Daha şişkindir, daha iyi hava alır,daha az masraflı olup, daha fazla hareket özgürlüğü sağlar. Montunuz vücudunuzla orantılı olmalıdır. Gerektiğinde ekstra giysi giyecek kadar geniş, sizi soğuktan koruyacak kadar dar olmalıdır.
    Eğer yapay bir kayak merkezinde iseniz sentetik montu tavsiye ederim. Öte yandan cepli ve kapüşonlu montlar oldukça faydalıdır. Montların fiyatları piyasada 70 TL den başlıyor 4 Bin TL ye kadar çıkıyor.

    BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
    • Fascinated
    • Happy
    • Sad
    • Angry
    • Bored
    • Afraid
  • Reklam Alanı
  • xs
SOSYAL MEDYA
Maxioutlet Hummel Banner
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
TWITTER'DA TAKİP EDİN
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN