• Doğal Sabunlar ve Faydaları

  • Cildinizin bakımı için neler yapıyorsunuz? Düzenli olarak temizleyip, tonikle gözenekleri açıp krem ile nemlendiriyorsunuz ve kesinlikle makyajla uyumuyorsunuz değil mi?

    Ama bunların yanında çok basit bir detayı daha cilt bakım rutininize eklerseniz, cildinizin asıl ihtiyacı olan bakımı da kolayca yapmış olursunuz. Yani sabunları.

    Farklı özlerle hazırlanan ve içerisinde zarar veren katkı maddesi bulunmayan doğal sabunlar saç, yüz ve cilt bakımınızda kullanabileceklerinizden. Cildinizin ihtiyacına göre temel bakım yapabilir; sivilce oluşumunu engelleyebilir; saç dökülmelerinin önüne geçebilir sonuç olarak daha sağlıklı görünebilirsiniz.

     

    s2

    Doğal Sabun Nasıl Seçilir

    Önünüze çıkan kalıp kalıp sabunlar arasından seçim yapmak zor olur. Ama ne istediğinizi bilirseniz sizin için en doğru sabunu seçip, cildinize ve saçınıza doğru bakımı yapabilirsiniz.

    Bu nedenle öncelikle sabunu ne için aldığınızı bilin. Saç dökülmesi için satılan sabunları sivilceleri geçirmek için yüzünüzde kullanırsanız istediğiniz sonucu alamamanız olması ihtimal olan şeylerden biri.s3

     

    Doğal Sabun Çeşitleri ve Faydaları

    Lavanta sabunu: Sakinleştirici etkisi olan lavanta, sabunla birleşince de bu özelliğini devam ettiriyor. Saçlarda kepek oluşumunu engeller, ciltteki siyah nokta ve sivilcelerin gitmesini sağlar ve cilti kurutmadan temizleyebilir. Antiseptik etkisi de bulunan lavanta sabunu cildi havanın olumsuz etkilerinden de korur.

    Papatya Sabunu: Antiseptik özellik taşıdığı için sivilce oluşumunu engelleyen doğal sabunlardan biri de papatya. Cildi derinlemesine ve yumuşakça temizleyebilen papatya sabunu leke tedavisinde de kullanılabiliyor. Gözaltlarında oluşan şişmeleri de papatya sabunu ile azaltabilirsiniz.

    Nane Sabunu: Solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği bilinen nane, sabun olunca daha farklı etkileri çıkıyor. Mikropları kıran nane sabununun bir özelliği de yeni doğum yapan annelerde süt oluşumunu artırması.

    Tarçın Sabunu: Eğer alerjik ya da hassas yapıda bir cildiniz varsa tarçın sabunuyla dengesini bozmadan bakım yapabilirsiniz. Cildi rahatlatan tarçın sabunu hem cildin hem saçın daha sağlıklı görünmesini sağlar hem de ciltteki yaraları iyileştirebilir.

    Isırgan Sabunu: Tek başına da çok sağlıklı olan ısırgan bitkisi, sabun haliyle ciltteki hücreleri yenileyebiliyor. Egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olan ısırgan yağı, aynı zamanda hasar görmüş hücreleri de yenileyebiliyor. Eğer saçlarınızda dökülme varsa da ısırgan sabununu kullanabilirsiniz.

     

    s5

    Biberiye Sabunu: Yağ sökücü özelliği olan biberiye sabunu sivilce tedavisine destek vermek için kullanılabilir. Kırışıklık gideren bu doğal sabun saçları da besleyerek dökülmeyi engeller. Eğer saçlarınız çok hızlı yağlanıyorsa bu sabunu deneyebilirsiniz.

    Kil Sabunu: Cildi bakım yapıp nemlenmesini sağlayan kil maskesi gibi kil sabunu da cildi canlandırır ve ölü hücrelerden cildinizi arındırır.  Özellikle akne konusunda sıkıntı yaşayanlaraönerilen bu doğal sabun ciltte pürüzsüz bir his bırakır.

    Ihlamur Sabunu: Hassas cildiniz varsa günlük temizlik için ıhlamur sabunu kullanabilirsiniz. Ciltteki kaşıntıları gideren sabun; cildi dinlendirir, tazeler ve saçların daha parlak ve bakımlı görünmesini sağlar.

    Kekikli Sabun: Eğer romatizmal ağrılarınız varsa kekikli sabun kullanabilirsiniz. Vücudun daha canlı olmasını sağlayan kekik aroması saçlarda da kepek oluşmasını engeller ve kronik olmuş cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilir. Saç diplerini canlandırıp saç derisini iyileştiren kekik sabununu sadece cildi temizlemek için bile kullanabilirsiniz.

    Karanfil Sabunu: Eğer zamanın izlerini yüzünüzden silmek istiyorsanız karanfil sabunu kullanın. Çünkü içeriğindeki etken maddeler nedeniyle kırışıklığı azaltıyor. Orta yaşlardan itibaren kullanabileceğiniz karanfil sabununu yüzünüzde vevücudunuzda kullanabilirsiniz. Doğal sabun üst bacakta da çatlakları, sarkmaları engeller.

    s6

     

    Kahve Sabunu: Kahvenin mis kokusunu seviyorsanız bir de sabununu deneyin. Aynı kokuyu sabun ile temizliğinize de aktarabilirsiniz. Selülit giderici olarak kullanabilir ve cildinizdeki ölü hücreleri onunla atabilirsiniz. Banyo sonrasındaysa üzerinizde hafif bir kahve kokusu kalmasını sağlayabilirsiniz.

    Limon Sabunu: Eğer cildinizin ve saçlarınızın sık sık yağlanmasından şikayetçiyseniz limon sabununu deneyebilirsiniz. Cildin yağ dengesini kurabilen limon sabunu gözenekleri açar ve daha sıkı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Limon sabunu kullanarak sivilcelerinizi kontrol altına alabilir ve nasırlardan kurtulabilirsiniz.

    Adaçayı Sabunu: Grip, nezle gibi hastalıkların tedavisinde çok etkili olan adaçayını selülitleri gidermek, cildi sıkılaştırmak için kullanabilirsiniz.Hücre yenileyen, adaçayı sabunu aynı zamanda ölü hücreleri deriden atar, sivilce, uçuk ve yaraları iyileştirir. Saçlarda kullanıldığında ise kepeği engeller. Spor sonrası oluşan ağrıların geçmesi için de adaçayı sabunuyla duş alabilirsiniz.

    s7

    Kükürtlü Sabun: Anadolu’da da sıkça kullanılan kükürt sabunu ciltteki aşırı yağlanmayı engeller, cildi temizler, sivilce oluşumunu engeller.

    Gül Sabunu: Güzel kokular taşıyan gün sabununu cildinizde kullandığınızda etkilierini çabucak göreceksiniz. Cildi daha sıkı ve parlak hale getirmeye yardımcı olan gül sabunu düzenli kullanıldığında ciltteki sivilceleri yok eder.

    Kayısı Sabunu: Cildinizin neme ihtiyacı varsa kullanmanız gereken doğal sabun kayısı olmalı. Ciltte yeni hücrelerin oluşumunu hızlandıran kayısı sabununun aynı zamanda cildin genç kalmasını da sağlar.

    Zeytinyağı Sabunu: En klasik doğal sabunlardan biri olan zeytinyağı sabununu kullanmaya başladığınızda cildiniz daha pürüzsüz olur ve cilt kusurları ortadan kalkar.

    Sarımsak Sabunu: Sabun denilince aklınıza mis gibi güzel kokular geliyorsa bunu bir kenara bırakın ve sarımsak sabununu deneyin. Bildiğimiz sarımsak kokusunu taşımayan sarımsak sabununu kullanarak saç dökülmesini engelleyebilir, yeni saçların çıkmasını hızlandırabilirsiniz.

     

    s8

    Yasemin Sabunu: Çiçek kokularını seviyorsanız bu sabunu da seveceksiniz. Cildi gençleştiren yasemin sabununun bir faydası da yeni hücreler çıkmasına yardımcı olması.

    Yosun Sabunu: İstediğiniz selülitlerinizle savaşan ve sonunda gelip gelmeyi bilen bir sabun ise yosun sabununu kullanabilirsiniz. Özellikle üst bacaklara köpüğünü masaj yaparak uyguladığınızda portakal kabuğu görünümünün azaldığını farkedeceksiniz.

    Yılan Yağı Sabunu: Kulağa değişik gelse de bu sabunun yılan yağından yapıldığı gerçek. Özellikle Türkiye’de üretilip Avrupa ülkelerine ihraç edilen yılan yağı sabunu saç dökülmelerini oldukça azaltıyor.

    Zencefil sabunu: Daha gergin görünen, alerjilerden arınmış bir cilt istiyorsanız zencefil sabunu kullanabilirsiniz.

    s9

    Bıttım Sabunu: Özellikle Siirt’te üretilen bıttım sabunu saçlarda mucize yaratabiliyor. Saça ihtiyacı olan bakımı yapan  bıttım sabunu cilt hastalıklarını da tedavi edebiliyor.

    Himalaya Tuzu Sabunu: Sağlıklı olduğu için hayatın her anında karşımıza çıkmaya başlayan Himalaya tuzu özellikle boyalı ve aşırı işlem görmüş saçlara yoğun bakım yapmak için kullanılıyor.

    Hindistancevizi Sabunu: Hindistan cevizinin yoğun ve tropik kokusunu seviyorsanız bu sabunu sevmeniz çok doğal. Özellikle ciltte kullanılan bu doğal sabunu eklem ve kas ağrılarınızı azaltmak için kullanın.

    Kakao Sabunu: Yaz aylarında kakao sabunu kullanarak bronzluğunuzun daha kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda vücuttaki çatlakları gidermek için de kakao sabunu öneriliyor.

     

    s10

     

    Katran Sabunu: Vücdunuzda dönem dönem çıkan egzama ve kaşıntı varsa tedaviye ek olarak katran sabununu deneyebilirsiniz.

    Okyanus Sabunu: Okyanusun ferahlığını hissetmek istiyorsanız bu sabunu deneyebilirsiniz. Daha ferah hissedeceğiniz bu sabun mineraller bakımından zengin olduğu için cildi de besliyor.

    Karınca Yağı Sabunu: Çok denk gelinen bir sabun olmasa da karınca yağı sabununu istenmeyen tüylerden kurtulmak için deneyebilrisiniz. Özellikle ağda ya da epilasyon sonrasındaki günlerde kullanılması tavsiye ediliyor.

    s11

     

    Kına Sabunu: Cildinizin çok zayıfladığını ve yeterince bakım yapamadığınızı düşünüyorsanız kına sabununu kullanabilirsiniz.

    Ardıç Sabunu: Bir türlü iyileşemeyen mantar, sedef hastalığı ve egzamanız varsa ardıç sabununu düzenli kullanmayı deneyebilirsiniz.

    Bal Sabunu: Balın enerji veren iyileştirici gücünü sabun olarak banyonuza taşıyabilirsiniz. Üstelik içerisindeki değerlerin cilde iyi gelmesi sayesinde daha ipeksi bir cildiniz olacaktır.

     

    Doğal Sabunları Kullanırken Bunlara Dikkat Edin

    -Sabun kolayca bakteri tutmaz ama yine de aldığınız sabunun hijyenik şartlarda olmasına dikkat edin.

    -Sabunu hem dekor hem de koku için kullanabilirsiniz. Ama kullanmaya başladığınız sabunu tekrar tekrar kurutup kullanmak pek sağlıklı değil.

    -Sabunu kullandığınız lifleri de 2-3 gibi bir süre kullandıktan sonra değiştirmelisiniz.

    -Sabunun daha güzel kokması için üzerine iğne ya da tığ kullanarak delikler açabilirsiniz.

    BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
    • Fascinated
    • Happy
    • Sad
    • Angry
    • Bored
    • Afraid
  • Reklam Alanı
  • xs
SOSYAL MEDYA
Maxioutlet Hummel Banner
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
TWITTER'DA TAKİP EDİN
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN