• Yoga

  • Yıllardır adını duyuyor olsak da yoga aslında çoğumuz için kocaman bir soru işareti. Yapılan yoga hareketleri işe yarıyor mu, zayıflamaya yardımcı oluyor mu, vücudu şekillendiriyor mu, yoksa sadece sakinleşmeye mi yarıyor gibi ve daha nice soruları yoga için sorabiliriz. Ama aslında cevap çok basit.

    Yoga,  size doğru nefes alıp vermeyi öğreterek kalp atışlarınızı düzenler, organlarınızın daha iyi çalışmasını sağlar, sinir sisteminizin daha iyi çalışmasına faydada bulunur. Ve en önemlisi stresi ve onun olumsuz etkilerini sizden uzaklaştırır.

    Tüm bunlarla birlikte ani kalp krizlerini engelleyebilir, depresyonun önüne geçebilir, stresle daha iyi baş edebilirsiniz. Gün içerisinde yaşanan, özellikle de şehir hayatının verdiği stresin sağlığa olan olumsuz etkileri düşünüldüğünde de bu gerçekten önemli bir nokta.

    y2

    Yoga Nedir?

    Odak noktası doğru nefes alıp vermek olan yoga, hayatınızı daha iyi kontrol edebilmeniz, kötü duygulara yenik düşmemeniz için gerekli; yapılması en kolay olan meditasyon olarak kabul edilebilir. Budizm, Hinduizm ve Caynizm gibi Güney Asya kökenli din ve felsefelerin içinde olan yogada sınır yok. Yani her yoga dersinin sonunda kendinize biraz da maneviyat katmış olacaksınız.

    Özellikle stresli, kendini sakinleştirmekte zorlanan, vücudu sürekli gergin, bir türlü gevşeyemeyen kişilere yoga yapmak tavsiye ediliyor. Vücudunuzun en rahat olacağı hareketleri bulup, o forma girdiğiniz yoga sayesinde nefesinize odaklanırsınız; kaslarınız esner, gün içerisinde yaşadığınız stresten uzaklaşırsınız.

    Düzenli olarak yaptığınız yoga ile hormonlarınız devreye girer, kendinizi daha sağlıklı, mutlu hissedersiniz. Öfke ve stresi kontrol etmeyi öğrenirsiniz ve hayatınızı tamamen kendi kontrolünüze alırsınız.

    y3

    Yoga İle Vücudunuza Fayda Sağlayın

    Her ne kadar yoga bir içe dönüm olarak görülse de temeli vücuttan geliyor. Doğru nefes alma sayesinde tüm organları düzenleyen yoga, hareketleri yaparken kaslarınızı güçlendiriyor; yağ yakmanızı sağlıyor. Ama yoganın amacı kilo verdirmek değildir. Amacınız kilo vermek ya da sıkılaşmaksa pilates, fitness gibi diğer sporlardan seçim yapabilirsiniz.

    Yoga tamamen nefes alma, kan basıncını, kan dolaşımını düzenleme, vücudu daha esnek hale getirme, vücut koordinasyonunu artırmaya yöneliktir. Bunlara ek olarak size daha iyi bir uyku verir, daha huzurlu olmanızı sağlar, hayata daha pozitif bakmanıza yardımcı olur. Bazı kaynaklar tüm bunlar sayesinde hafızanın da güçlendiğini söylüyor.

    y4

    Yoganın Geçmişi

    Bizim için yeni sayılabilir olsa da yoganın geçmişi milattan önceki yıllara dayanıyor. Ve çoğu kişinin sandığının aksine yoga bir din değil, yaşam biçimi hatta felsefedir. Ana dili olan Sankritçe’de bir araya gelmek’ demek olan beden, zihin ve ruhu birleştiren yogaya dair en eski izler M.Ö. 3000’lere ait.

    O yıllardan kalan yoga şekillerinin, yoga yapan kişilerin çizimleri şimdiki Hindistan ve Pakistan’da yapılan kazılarda bulundu.

    Yoga Derslerinde Eğitmenden Destek Alın

    Eğer yogaya yeni başlayacaklardansanız bu işi videolara ya da dergilere bırakmayın ve işin uzmanından destek alın. Kendi bütçenize göre grup derslerine katılın ya da özel ders alın. Bu sayede hem hareketleri daha iyi yaparsınız hem de olası yoga sakatlanmalarından kendinizi korursunuz.

    y5

    Bu Yoga Hatalarını Yapmayın

    Eğer yogaya yeni başlayan biriyseniz yapabileceğiniz çok fazla hata var. Aşağıda sıralanan hataları yapmaktan kaçınırsanız hem yoganın hakkını vermiş olursunuz hem de olası sakatlanmaları önlersiniz.

    -Hırsınızı bir kenara bırakın. Her hareketi o an yapmak zorunda değilsiniz. Yapabildiğiniz hareketleri yapın ve kesinlikle yapmak için acele etmeyin; vücudunuza zaman tanıyın. Sakinlik yoganın temellerinden.

    – Dar ya da rahatsız kıyafetler giymeyin. Yoga yaparken giydiklerinizin size yakışması ya da modaya uymaası gerekmiyor. Önemli olan sizi rahat ettirmesi.

    -Yogaya başlarken ve bitirirken yapılan hareketleri hafife alıp atlamayın. Gereksiz olsalardı yoganın içinde olmazlardı değil mi?

    -Ne yaparsanız yapın kesinlikle canınızı acıtacak şekilde hareket etmeyin.

    -Derse tok gelmeyin. Karnınızdan ses gelecek kadar aç kalın demiyoruz ama tıka basa dolu bir karınla yoganın hakkını veremezsiniz. Dersten en az 2 saat önce bir şey yemeyin.

    -Heyecanlanmayın. Ne kadar yeni olursanız olun sakinleşin ve kalp atışlarınızın normale dönmesine izin verin. Sonuçta yoga yapan kişilerle birliktesiniz. Kimse size odaklanmayacak.

    -Acele etmeyin. Haldır haldır yapacağınız yoga hareketinin hakkını veremezsiniz.

    -Her gün ve uzun süre yoga yapmak alacağınız faydayı düşürür. Onun yerine gün aşırı ve kısa sürelerle yoga yapmaya çalışın.

    -Dikkatinizi dağıtmayın. Kendi içinize yönelmeniz için sadece o an yaptığınız yoga hareketlerine ve nefes düzeninize odaklanmalısınız.

    y6

    Temel Yoga Hareketleri

    Yogadaki hareketlerin hepsinin bir faydası ve adı var. Asanalar (temel duruşlar), pranayamalar (doğru nefes alma), mudralar ( beyin için gerekli el hareketleri), mantralar (yoga yaraken çıkarılan sesler), imgelemeler (negatiflikten arınmak) olarak temel yoga hareketlerini beş gruba ayırabiliriz. Yoga yaparken mutlaka uzman birinden yardım almanızı öneriyoruz ve aşağıdaki temel hareketleri uygulamanızı öneriyoruz. Hareketlerin videosunu izlemek içinse buraya tıklayabilirsiniz.

    -Sukhasana

    -Vajrasana

    -Gomukasana

    -Marjarasana

    -Balasana

    -Eka Pada Rajakapotasana

    -Bakasana

    -Tadasana

    -Vrksasana

    -Trikonasana

    -Pashimotanasana

    -Purvottanasana

    -Vakrasana

    -Salambasana

    -Pavanamuktasana

    -Sarvangasana

    -Halasana

    -Setu Bandhasana

    -Shavasana

    y7

    Hamilelikte Yoga

    Hamilelikle birlikte değişen vücut dengesi ve vücudun ihtiyacı olan iyiliği vermek için yogadan destek alabilirsiniz. Tabii öncesinde doktorunuza danışmanız şartıyla. Hamileliğin her ayı için farklı yoga hareketleri yapabilirsiniz. İlk üç ay ile son üç ay yapılması gereken yoga hareketleri farklıdır.

    Hamilelikte oluşan gerilimi azaltıp daha rahat doğum yapmayı sağlayan yoga hareketleriyle doğum sonrasında da rahatlamayı sağlayabilirsiniz. Hayatınızı bu denli değiştiren durumda, yoga sayesinde sakinliğinizi koruyabilirsiniz.

    Hamilelikteki yoga hareketleri, diğer zamanlarda yaptığınızdan farklılık gösterecektir.  Karnı ve sırtı zorlayacak, bebeği rahatsız edecek hareketler yapmamalısınız.

    Hamileyken yoga yapmanın faydaları:

    -Nefes teknikleri sayesinde rahatlarsınız.

    -Özellikle sabah oluşan bulantılardan kurtulabilirsiniz.

    -Rahimdeki büyüme ve vücut dengesinin değişmesi yüzünden oluşan bacak, bel ve sırt ağrılarından kurtulabilirsiniz.

    -Büyüyen karın yüzünden oluşan duruş bozuklukları engellenir.

    -Doğum sırasında, yogada öğrendiğiniz nefes hareketlerini kullanarak kendinizi rahatlatabilirsiniz.

    -Gelecek kaygısından kurtulursunuz.

    Yoga kıyafetleri nasıl seçilir?

    Birçok spor markası yoga için ayrı kıyafet ve ayakkabı koleksiyonu hazırlıyor. Yoga sınıfınız için bu koleksiyonlara göz atabilirsiniz. Ama tüm bu kıyafetler dışında da seçim yapabilirsiniz.

    Yoga yaparken kıyafetinizde önemli olan rahat olmasıdır. Pamuktan yapılmış, terletmeyen, rahat hareket imkanı sağlayan ve sıkmayan kıyafetleri bu yüzden seçebilirsiniz. Uzun ya da kısa taytlar, eşofmanlar, spor sutyenleri, tişörtler bu kıyafetler arasında yer alabilir.

    y8

    Yoga’nın 8 Basamağı

    Yoga, Kral Yolu da denen 8 temel üzerine kurulu. Eğer yoga yapıyorsanız bu 8 kuralı da kabul etmişssiniz sayılır ve yoganın hakkını vermek için bunları uygulamanız gerekir. Bunlar:

    -Yama (prensipler)

    -Niyama (tutumlar)

    -Asanalar (yoga hareketleri)

    -Pranayama (nefes kontrolü)

    -Pratyahara (kendini soyutlama)

    -Dharana (dikkat)

    -Dhayana (meditasyon)

    -Samadhi (tefekkür)

    Yoga Günü

    Yogayı kutlamak için de artık bir gün var. Birleşmiş Milletlerin aldığı karakla 2014 yılından beri 21 Haziran Dünya Yoga Günü Olarak Kutlanıyor. Hatta binlerce kişi bir araya gelerek yoga yapıyor.

    y9

    Yoga ve Çakralar

    Yogayla birlikte duymaya başlayacağınız kelimelerden biri de çakralar. Aynen yogada da olduğu gibi yine Sanskritçe’den gelen çakra, insan vücudunda bulunan 7 farklı enerji merkezi için kullanlıyor.

    Yoga felsefesine göre bu çakraların açılması hem bedensel hem de ruhsal hastalıkları engelliyor. Kuyruk sokumunda, göbek deliğinin üstünde ve altında, kalbin yanında, boğazın alt kısmında, iki kaşın ortasında, kafanın üstünde bulunan çakraların her birinin ayrı bir anlamı var.

    Bu çakraların kapanması demek, pozitif enerjinin vücuttan uzaklaşıp yerini olumsuzlukların, stresin, kötü beslenmenin alması demek oluyor. Çakraları açmak içinse kendinizi rahat bırakmanız, sebze ağırlıkı beslenmeniz, doğaya yönelmeniz, kendinizi dinlemeniz, bol su içmeniz, masaj yapmanız ve kesinlikle sabırlı olup pozitif düşünmeniz gerekiyor.

    BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
    • Fascinated
    • Happy
    • Sad
    • Angry
    • Bored
    • Afraid
  • Reklam Alanı
  • xs
SOSYAL MEDYA
Maxioutlet Hummel Banner
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
TWITTER'DA TAKİP EDİN
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN