• Hayatınızdaki Dengeyi Yoga İle Yakalayın (Sportica Avessa)

  • HAYATINIZDAKİ DENGEYİ YOGA İLE YAKALAYIN (SPORTİCA AVESSA)

    Zihni boşaltarak temizlenmek ve böylece iç huzuruna kavuşmak için yapılan zihni denetleme tekniklerine; Latince “meditatio”, Sanskritçe “dhyana” ve Batı dillerinde ise derin düşünme anlamında kullanılan “meditasyon” denir ve tarihi M.Ö. 900 e kadar dayanır. Meditasyon için ancak hazırlık, ortam, oturuş biçimi ve nefes alıp verme teknikleri konusunda tavsiyeler verilebilir çünkü zihni boşaltma ve denetleme, herkesin kendi içinde yapabileceği zihinsel ve bedensel bir yolculuktur. Meditasyon Budizm, Taoizm, Bön, Zen ve İslamiyet gibi inanç sistemleri ve değişik mezheplerde yer alır, isimleri ve uygulama biçimleri farklıdır. Ancak meditasyon ve yoga kelimeleri bugün daha çok, Budizm inancı ile birlikte anılmaktadır.

    avessa-ile-her-yerde-yoga

    Yoga biliminin kurucusu olan Hintli Patanjali, zihinsel aydınlanma için uygulanması gereken ve Aştanga Yoga olarak tanımlanan, 8 basamaklı bir yol olduğunu söylemiştir. Bu basamaklardan 7. si meditasyondur. Bu basamaklar; Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhayana ve Samadhi olarak sıralanır. Bunlardan Asana yogada yapılan duruşları, Samadhi ise yoganın varmak istediği nokta olan zihinsel aydınlanmayı ifade eder. Patanjali’nin basamakları tek, tek çıkılırsa ancak aydınlanmaya ulaşılır.

    avessa-ile-yoga

    Yogaya başlarken, bir merkezde profesyonel eğitmenler eşliğinde çalışmak en iyisidir. Evde çalışacaksanız, yoga seansına başlamadan önce bir kaç kez videoları izlemekte fayda vardır. Çünkü yoga yaparken hareketleri bilmeniz ve  faydalı olması için konsantrasyonunuz bozulmadan uygulamanız gerekir. Köprü ve öne eğilme hareketleri, üçgen ve kartal duruşu ilk derste öğretilen yoga hareketlerinden bir kaçıdır. Sabit durmak ve bu şekilde konsantrasyonu sağlamak ise, meditasyonun en temel hareketlerinden biridir. İlk derslerde vücudunuzu çok zorlamamanız gerekir.

    avessa-ile-mutlu-yoga

    Yoga ile insan kendine; stresle başa çıkma yollarını ve dünyaya pozitif bakmayı öğretir. Hayatın her alanında karşılaşılan stres ile baş edilebildiğinde, mutluluk ve huzur arkasından gelir. Yoga sayesinde kaslar rahatlar, esner ve güçlenir, duruş bozukluklarını pilates ile birlikte uygulandığında düzeltir, sindirim ve boşaltım sistemlerini rahatlatır, bazı hareketleri ile üreme organlarını çalıştırır, regl döneminde oluşan ağrıları hafifletir.

    avessa-yoga-mati

    Doğru nefes alıp verme teknikleri ise, özellikle hamilelik döneminin rahat geçirilmesini ve doğum anında kasların gevşetilerek, doğumun kolay gerçekleştirilmesini sağlar. Hamilelik yogası özel bir yogadır ve eğitmenler eşliğinde uygulanmalıdır. Hamileyken fazla zorlayıcı hareketler,  karın üstü ve sırt üstü pozisyonlar uygulanmaz. 10. ve 14. haftalar arası dönemde bebeğin gelişimi açısından önemli olduğundan, yoga önerilmez.

    avessa-yoga-matiyla-rahatlayin

    Temel yoga hareketlerine başlamadan önce, an az iki saat aç kalmak, bağırsakları boşaltmış olmak, rahat ve bol kıyafetler giymek gerekir. Odada ise tütsü veya oda spreyi gibi keskin kokular bulunmamalıdır. Yoga yaparken gerekli olan temel malzeme ise yoga matıdır. Yoga matı özel dokulu bir tekstil malzemesinden üretildiğinden, hareketleri yaparken kaymanızı ve duruşunuzun bozulmasını engeller.       

    BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
    • Fascinated
    • Happy
    • Sad
    • Angry
    • Bored
    • Afraid
  • Reklam Alanı
  • xs
SOSYAL MEDYA
Maxioutlet Hummel Banner
FACEBOOK'TA TAKİP EDİN
TWITTER'DA TAKİP EDİN
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN